FacebookTwitterGoogle+

foto roda de premsa

 

En motiu del proper Dia Internacional de la Dona, la CCAR i Sicar Cat recorden la situació que han d’afrontar les dones que fugen de conflictes, de persecució per motius de gènere i que poden ser víctimes de tràfic de persones.

Podeu consultar l’àudio de la roda de premsa aquí

Barcelona, 7 de març del 2016.

En motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra demà dia 8 de març, CCAR i SICAR cat –entitats membres de la Xarxa Asil.cat– recorden que les dones que es veuen obligades a fugir de les seves llars s’enfronten a greus riscos de patir violència i abusos sexuals als països de trànsit, així com als d’acollida. A més a més, durant el trànsit cap a un país segur o un cop arriben a aquest, es poden convertir en víctimes del tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació.

Ambdues entitats reclamen que es garanteixin els drets i una protecció real a les milers de dones que actualment busquen un lloc segur a Europa, així com mesures específiques perquè aquelles perseguides per motius de gènere tinguin les mateixes garanties a l’hora de sol·licitar asil que per altres causes.

Aquestes mesures són més necessàries que mai ja que al febrer del 2016, segons UNICEF, dones i infants refugiats han superat el nombre d’homes adults en la seva fugida cap a un territori europeu segur.

Per tant, CCAR i SICAR cat veuen la necessitat de reforçar el paper de les dones en la resolució de conflictes i el seu treball en la lluita contra la impunitat de crims de violència sexual.

Mesures a Espanya     
L’any passat, el 39% dels sol·licitants d’asil a l’estat Espanyol van ser dones, la xifra més alta dels últims anys. Des de la CCAR i SICAR cat recorden que, a part de les dones que fugen de la guerra, les refugiades per motius de gènere han patit situacions com la violència sexual, matrimonis forçosos, mutilació genital, i/o han estat víctimes del tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació.

És per tot això que CCAR i SICAR cat demanen l‘entrada en vigor del reglament de la Llei d’Asil, pendent des de l’any 2009 i la incorporació de les directives europees de procediment i acollida ja que permetria majors garanties a les dones perseguides que sol·liciten asil a Espanya; així com l’aprovació d’una Llei Integral per a Víctimes de Tràfic d’Éssers Humans.

Mesures a Catalunya
A Catalunya, encara s’han de desplegar mesures pròpies, com la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, que reconeix que pot manifestar-se en l’àmbit social o comunitari i que “comprèn les agressions sexuals, el tràfic i explotació sexual de dones i nenes, la mutilació genital femenina o el risc de patir-la, els matrimonis forçats, la violència derivada de conflictes armats i la violència contra els drets sexuals i reproductius”. Així com el pla de protecció internacional a Catalunya, en vigor des del 2014 i el protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya, en vigor des del 2013, ja que cap dels dos instruments ha comptat amb un pressupost que permetés el seu desplegament.

“L’asil em va salvar la vida”  
Suleika era professora d’anglès quan a Somàlia va esclatar la guerra civil. Quan va descobrir el perill que algun dels seus fills fos reclutats per força per una de les milícies, va decidir enviar-los a Kenya amb un únic consell, “demaneu asil a Espanya”. Un any després va fugir ella amb els seus altres quatre fills.
“Hem plorat de felicitat en l’aeroport en retrobar-nos”, recorda. Ella i la seva família van poder sol·licitar asil a l’ambaixada d’Espanya a Kenya, una modalitat que ara no està oberta però que evitaria que milers de persones hagin d’arriscar la seva vida per arribar a Europa.

Avui Suleika té 50 anys, un treball estable i no s’imagina la seva vida fora d’Espanya. “Confio que la vida dels meus fills sigui millor que la meva”, diu i somriu per primera vegada quan explica que la seva filla major s’ha casat amb un espanyol i té dos fills.
Suleika sap que pot considerar-se una afortunada, però no s’oblida de les dones que avui es veuen obligades a arriscar les seves vides i les de les seves famílies. “Per sortir al mar amb tant perill has de fugir d’alguna cosa que dóna molta por. Per això demano al món que obri les portes i el cor a les persones refugiades”.

Podeu consultar l’àudio aquí

Fe d’errates: El nombre de sol·licitants de protecció internacional a Catalunya al 2015 nacionals de Síria és de 51, no 160 com vam dir durant la roda de premsa.

Sobre CCAR
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat té com a objectius la defensa del dret d’asil i els drets de les persones refugiades i immigrants. Des de la Comissió qüestionem la pretesa voluntarietat de les migracions i volem obrir un debat sobre les formes de persecució i vulneracions de drets humans que necessiten d’algun tipus de protecció.

Sobre SICAR cat
SICAR cat és un programa a càrrec d’Adoratrius que compta amb un equip interdisciplinari de professionals que considera el tràfic d’éssers humans una greu violació dels Drets Humans, un delicte i una manifestació de violència de gènere. Garanteix un model de gestió compromès amb la qualitat i l’excel·lència i ha obtingut el diploma de compromís de qualitat, segons el model EFQM (European Foundation for Quality Management). Al 2015 va rebre el Premi Solidaritat que atorga l’Institut de Drets Humans de Catalunya.